Ohlédnutí za finálním textem

Dopsáno

Před rokem a půl jsem převzal tvorbu Jeskyní a draků. Projekt byl po předchozích problémech ve stavu "chaotické rozpracovanosti", měl z mého pohledu podivný rozsah (co v knize být mělo a nemělo), některé hotové věci mi svým zpracováním nevyhovovaly a autorský tým byl v podstatě zcela rozpadlý. Takže jsem se po dohodě se Skavenem (vydavatelem), který mi dal prakticky volnou ruku, rozhodl začít v podstatě úplně od začátku. Sestavil jsem nový autorský tým, více méně namátkou jsem vybral od čeho začít (tvorba nových Oborů povolání) a začli jsme tvořit od základu znovu.

Původně jsem myslel, že jen zabrousíme ShadoWWWův překlad DnD a doplníme pár potřebných věcí. Jak ale práce pokračovala, tak se toto "zadání" živelně měnilo. Zbroušené texty nám nepřišly dost dobré, takže jsme je začli přepisovat znovu od začátku a původní text sloužil jen jako osnova. Struktura knížky nám přišla pro začátečníky zmatečná, takže jsme přeskládali kapitoly. To vedlo k dalším ještě větším změnám samotných textů. Místy jsme přidali věci, které jsme věděli, že přidat chceme. Místy nám nové věci vznikaly samy s tím, jak jsme naráželi na nějaké námi nebo širší komunitou vnímané nedostatky. Jak práce pokračovala, přestávalo být jisté, že zvládneme ve stávajícím týmu zpracovat více knížek - natož kdy. To vedlo k rozhodnutí vydat celou hru v jediné knize, což přidalo další kapitoly a vedlo k dalším úpravám. Rozsah knížky se oproti úplně původnímu záměru nakonec zdvojnásobil (možná i ztrojnásobil) - zahrnuli jsme více Povolání, vytvořili jsme pro ně mnohem více nových Oborů, přidali jsme více návodných textů, více rozšiřujících modulů, rozsáhlé rady pro Průvodce hrou, zkrácnený bestiář a katalog magických předmětů. O tom všem se můžete dozvědět víc v sérii rozhovorů pro PJ craft a v několika dalších, které teprve vyjdou (nebo budou teprve poskytnuty).

Texty měly být původně hotové na podzim minulého roku. A kdybychom nešli cestou jedné knihy, tak by nejspíš i byly. Po sloučení knih měly být texty hotové v únoru. Když jsme tento víkend konečně dopsali a "odklepli" poslední odstavec, tak vlastně nemáme ani moc velké zpoždění. Marketingově bych teď měl asi napsat, jak mě to naplnilo nadšením a energií - ale pravda je, že jsem to nijak zvlášť neprožíval. Na jednu stranu cítím částečnou úlevu, že to je už konečně hotové. Na stranu druhou nemám na starosti jen texty, ale celé vydání, takže se má pozornost jen přesunula od textů k otázkám grafiky, sazby, dalších korekcí a tisku. Ano, jsme už skoro u konce a ostatní autoři si můžou plácnout high-five, pro mě (a mnohé další) ale ještě nemálo práce zbývá.

Jsme tu pro vás

Poté, co jsem Jeskyně a draky převzal, jsem napsal pár veřejných oznámení a poskytl jsem Gergonovi jeden rozhovor. V mnohých z vás to vzbudilo (nebo obnovilo) nadšení pro projekt. Toto nadšení se ale rychle změnilo v rozpaky, když z naší strany padlo opět ticho. Důvody onoho ticha jsou popsány výše - kapacity byly omezené a my se soustředili na zpracování stále se rozrůstajícího objemu práce, takže na komunikaci nezbýval čas ani energie. Sotva jsem se dostal k tomu napsat na občasný nesmělý dotaz ujištění, že projekt pokračuje a že Jeskyně a draci určitě budou. Za vaši trpělivost v tomto směru vám za celý tým moc děkuji.

S tím, jak práce dobíhaly, jsme získali i více času na to o Jeskyních a dracích mluvit a komunikovat s vámi fanoušky. S Gergonem jsme udělali jeden velký (výše odkázaný) rozhovor, který teď vychází po tematických dílech. V blízké době vyjdou další rozhovory a články. Zresetovali jsme tento web a aktualizovali jsme zde prezentované informace (...a možná, možná se někdy dostaneme i k tomu dát mu nějaký reprezentativnější vzhled). Začali jsme interagovat na Discordu (v oficiálním vlákně JaD na serveru Mytaga i na serveru PJ Craftu), jsme vám k dispozici "u nás doma" na Kostce. A oživili jsme i ten Facebook a snad se dostaneme i k tomu být na něm přítomní.

Kdy Jeskyně a draci vyjdou? Aktuálně dokončujeme nějaké záležitosti s grafikou. Hned, co budou hotové, dáme vědět i oficiální datum publikace. To už nebude moc daleko - jakmile budeme mít grafiku, budeme se moct pustit do sazby, což už moc času nezabere. Ale - jak jsem psal, texty jsou už kompletní, takže se už klidně můžete začít těšit.

Za autorský tým sirien